Botulinum Toksin Uygulamaları
Botox, clostridium botulinum adı verilen bakteriden elde edilen bir toksindir. En çok estetikte kullanılmak üzere tercih edilen botox, yüz kırışıklıkları ve aşırı terleme tedavisinde kullanılır. Yüzdeki kırışıklıkları ortadan kaldırmak için kullanılan en güvenirli yöntem olarak tercih edilmektedir. Ayrıca kronik migren tedavisinde de botox yöntemi uyulanmaktadır.
Yüz Şekillendirme ve kırışıklık tedavisi
Mimik kaslarının yıllarca çalışması sonunda ister istemez yüz hatlarımızda kırışıklıklar ortaya çıkmaktadır. En çok kırışıklık oluşan yerler alın, kaşların arası göz kenarları ve dudak çevresi olarak görülektedir. Oluşan kırışıklıklar kişinin daha yaşlı gözükmesine sebep olmakla beraber hastayı psikolojik olarak da etkilemektedir. Kaşlar arasında oluşan çizgiler kişinin daha kızgın gözükmesine sebep olabilmektedir. Botox uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılır ve kas hareketlerindeki azalma, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmeyi de azaltır.
Gülmemizle birlikte belirgin üst diş etinin görülmesi gülerken estetik olarak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Botox ile bu durum ortadan kalkabilmektedir
Estetik görünüm dışında tıp alanında da botox kullanılmaktadır. Şaşılık ve blefarospazm gibi rahatsızlıklar da da kullanılmaktadır. Yüz felci, tek taraflı yüz spazmı, aşırı terleme, migren ve kas spazmına bağlı olarak boyun tutulması durumunda da kullanılmaktadır. Bunların dışında diş gıcırdatma ve çene kasılması gibi sıkıntılarda çene kasları olarak bilinen masseter kasını gevşetmek için de kullanılmaktadır.
Bunlarla birlikte botoxun oluşabilecek yan etkileri de mevcuttur. Bunları sıralamak gerekirse;
Enjeksiyon bölgesinde
- ağrı ve kızarıklık,
- baş ağrısı,
- mide bulantısı,
- boyun zayıflığı,
- grip,
- ateş ve titreme,
- hırıltı,
- ağız kuruluğu,
- çift görme,
- kanama ve şişme,
- konuşma bozukluğu.
Botox, sanıldığı gibi dolgu uygulaması değildir. Dolgu maddesi olmayan botox, yüzün şişmesine sebep olmamaktadır.